Montering
Elementfläkten kommer i platta paket med allt du behöver när du beställer komplett variant. Systemet är modulärt uppbyggt vilket innebär att den kan anpassa längd & utrymmer till befintliga element även om röret eller uttaget sitter i vägen. Här kan du läsa mer om hur man monterar en elementfläkt: Monteringsanvisning eller Se video:
Man kan också beställa färdigmonterade moduler med en kostnad på 10% den längd man köper.
Klicka här: Monteringsguide med några enkla steg
1. Planering av arbetet
Mät värmeelementets bredd/längd och planera hur många fläktmoduler du behöver och kanske eventuell extra skarvbit eller fler. Med gavelpar blir fläktpanelen 25mm längre. Till exempel: Läs mer » Ett komplett Elementfläkt med längden 85 cm – 105 cm, då blir det exakt längd 102,5 cm, då kan det vara lämpligt att ta bort en skarvbit för att göra Elementfläkten 5 cm kortare än elementet. Obs! en fläkthållare är 10 cm i bredd & en skarvbit är 5 cm i bredd. Varje modul sats är 20 cm, då blir det 20, 40, 60, 80, 100, 120 cm o.s.v. Man enkelt kan lägga till eller ta bort fler skarvbitar eller på annat ord ”skräddarsy” för att anpassa in. Men kabel på fläktarna ska räcka till avstånd mellan fläktarna. Bra att veta, fäste kan bara fästa på ställe det finns skarvbit, eftersom varje skarvbit finns ett spår för att tråda armfäste. Om man ska fästa fler fäste då är viktigt tänka på vilket spår där det passar fäste samt både änden av panelen. Visa mindre
2. Montera en fläktmodul (Obs! Numera är vit fläkt)
I bilden alla komponenter som behöver för att montera en Elementfläkt modul oavsett varianter.
2 skarv-bitar, 1 fläkthållare, 1 fläkt och 4 gummifäste.
Innan du monterar ihop alla plastdelar, lägger bitarna framför elementet och kontrollerar om du behöver ta bort skarvbit eller flytta fläktar om det finns rör i vägen. Obs! Längden anpassas inom +/- 2,5 cm genom att inte montera alla skarv-bitar. Läs mer » Montera först ihop alla plastdetaljerna som ingår ihop i den färdig fläktmodul. Trådar in sedan 2st gummifäste i varje fläkthållare i de yttersta hålen. Det blir mycket enklare att få ihop detaljerna om man trycker mot ett bordskiva. Visa mindre
Var noga med att vända fläkten så att etiketten kommer uppåt och att elkontakt hamnar vid det högra gummifäste precis som på bilden. Notera även hur dessa gummifäste sitter på fläkten.
Plattång eller polygrip kan användas för att underlätta genomdragning när du ska fästa alla fläktar på panelen. Sträck gummifäste för att garantera en ordentlig montering.
När du har fästet alla fläktar på panelen sedan sätter du på gavelbitar på varje sida.
3. Montera ihop moduler
Koppla samman alla fläktarnas elanslutningar och sedan trycker in fläktkablarna i kanaler i varje skarv bit.
4. Nedanför bilden är en komplett Elementfläkt
Läs mer » Kontrollera att inget sitter i vägen för fästet eller fläktarna. Armar kommer sitta i spåret på skarv-bitar i både ände. Det måste finna spår utrymmer för en eller två skarv-bitar när du ska fästa armar i Obs! Om du ska ansluta strömförsörjning på höger vägguttaget ska du ansluta kontakter först på den sista fläkten på höger sidan innan du installerar på panelen. Visa mindre
Lägg därefter Elementfläkten framför värmeelementet sedan sätter fästena på jämna avstånd på både vänster och höger sida. Exempelvis för ett element på 1 m, sätt fästen på 15-30 mm eller anpassade avstånd från varje ände.
Några av exempel på fästen – Montering av olika fäste för panelelement:
En skruv-fäste – Den finns med på vit plastskruv eller stoppskruv variant. En skruv-fästet är enklast att montera när man har ett element med skridsko/rak kant men man måste dra fast det ordentligt. lager med färg kan göra att det lossnar någon gång innan det sitter för gott. Bredden/tjockleken på kanten bör från 2-5 mm och ca: 4,5 – 6 mm hög.
Plastskruv-fäste – Den greppar om hela nederdelen. Två standard typer: Den breda/tjockleken delen på elementet från 10 mm upp till 28 mm är artiklar nr: 101400. Om är 30-49 mm välj artikel nr. 101405. Till ex. Tego el-element väljer man plastfäste artikel nr. 101405. LVI utan skridsko kant väljer man plastfäste artikel nr: 101400
Enskruv generellfäste – Den monterar på samman sätt som en-skruv fast generell fäste har en av sida som både kanten är böjda för att fästa fast på ojämna eller trubbiga kanten på elementet. Måttet på fästens djup är 9 mm och 25 mm bredden.
Sektionselement fäste – För sektionselement finns en platta som monteras mellan sektionerna. Den finns med längden 6 cm och 9 cm. Arm-hållare finns i längderna 85, 125, 150 och 200 mm och passar element som är från 50 till 300 mm djupa. Här kan du läsa mer Montering av sektionsfäste för sektionselement:
KU-4 fäste – Konvektorselementfäste är 8 mm djupt/bredd, 7 mm lång och 30 mm i höjd. Den passar om flänsarna sitter med minst 8 mm mellanrum och bredden/djupt från 5-12 mm. Fästet kan också passa till andra typer av element.
Väggfäste – Om inget av fästena passar så finns det ett väggfäste men man måste ha avstånd minst 10 cm mellan golv och elements underkant . Det kan byggas med olika armar som gör att avståndet till väggen kan bli upp till 280 mm. Fästet passar också att sätta på andra ställen för att använda Elementfläkten som värme-transportör. Väggfästet rekommenderas också till element som består av tunnplåt och rör för att tunnplåten blir som en resonanslåda.
En-skruv dubbla – Ett typisk speciallösning på olika fästen. Denna fäste har med två fäste hållare som man fäste på både fransar och panelkant som man ser i bilden.
Speciallösning
En av många exempel på speciallösningar på både fäste och elementfläkt. Vår ambition att sträva efter kvalité och bra service. Hör av dig gärna om ni inte hittar fäste som passar! Kan beställa separat med speciallösningar.
Ibland kan det hända att rören till ditt element hamnar precis mitt för en fläkt. Genom att byta plats på några fläktmoduler och skarv-bitar brukar det inte vara svårt att fixa.
Efter omdisponering kan det se ut så här istället och nu passar Elementfläkten på ditt värmeelement.
Den del finns i vår video som tar upp hur Elementfläkten monteras på element.
5. Elektrisk anslutning av fläktarna
Elementfläkten utnyttjar klenspänning (12 V) och därför får du lov att göra den elektriska installationen av fläktarna själv.
Leta upp lämpligt vägguttag. Om vägguttaget avstånd till elementet är mindre än 1,5m behöver ej extra skarvkabel.
Läs mer » Visa mindre
6. Bilden nedanför vänster visar skillnad mellan H & N panel och höger är springa på en färdig monterad panel
Efter man har monterat panelen på elementet ska lämna ca: 2-3 mm springa mellan elementet och panelen för att luften även ska flöda på framsidan. Positiva effektavginingen ökar.
Läs mer » Tips! Om man tycker att springan blir för stor kan man böja fästena lite uppåt där fästet delar på sig. Vid beställning var uppmärksamt att mäta noggrann 2,5 cm i från underkant av elementet. Om avstånd från vägen till framkanten av elementet är mindre 5,8 cm ( H modul) men om måttet är från 5,5 – 5,7 cm kommer bli större springer. Om avstånd från vägen till framkanten av elementet är från 5,8 cm och uppåt passar Normal modul bäst. Från 9,5 cm kan man välja N eller Superdiskret. När man väljer Superdiskret är viktigt att det ska finnas ren platt underkant (skridskokant) med minst 5 mm i höjd. Visa mindre
7. Njut av Elementfläkten!
På bilden ser man en panel av fläkten är färdigt monterade på elementet. Se fler bilder! Vi rekommenderar vanliga spänningsläget på strömförsörjning är 5 V-7,5 V kan uppnå bästa effekten. 5 V passar till sovrum eller annat rum där man vill ha det tystare. Vi rekommenderar också att man ska dammsuga fläktarna en gång om året.
100% Nöjdgaranti! Pengarna tillbaka om du inte är nöjd!
Sök Produktkategori
Senaste kundkommentarer
Marco Helzèn är jättenöjd när han har testat Elementfläkten tillsammans med Trådlöstermostaterna..
kundkommentarer om Värmeförflyttare
99% av våra kunder har upplevt en förbättring av luftkvalitén efter har installerat Elementfläkten. Den störs inte av ljudet och gärna rekommendera Elementfläkten. Har även märkt att temperaturen i rummet har stigit och Bäst av allt är att golven har blivit varmare. Många av de kunder har kunnat sänkt värmekurvan och fått lägre energiförbrukning.